s.v. DWO is opgericht in 1939 en ligt op een schitterende locatie in het Zoetermeerse Westerpark. De vereniging beschikt in totaal over zeven speelvelden waarvan vier kunstgrasvelden met verlichting, zodat er het gehele seizoen vrijwel onbeperkt getraind en gespeeld kan worden. Lees meer...


moduleheader-nieuws-transp

Zoeken

banner facebook noframe
 
 
soccerstars250x250
 
calibris-bord1
 
knvb qa
 

 

moduleheader-normenwaarden-transp
moduleheader-huishoudelijkreglement-transp
moduleheader-statuten-transp

Verhalen uit de oude doos

 

De beginjaren
Het zaad valt in 1939 op vruchtbare grond. Tijdens een vergadering van de Mariacongregatie stelt kapelaan P.J. van Stralen van de Sint-Nicolaas parochie in de Dorpsstraat voor een Rooms Katholieke voetbalvereniging op te richten.

Zijn suggesties roepen positieve reacties op. Niemand tegen, dan gaan we verder. Een naam is snel gevonden, want wat heb je vooral nodig in een Roomkatholieke voetbalvereniging: Wilskracht, anders win je geen wedstrijd. Wilskracht is verder nodig om onder andere de verlokkingen van het neutrale voetbal te weerstaan. Op 1 september 1939 vindt de officiële oprichting plaats van de vereniging Door Wilskracht Ontstaan. De eerste trainingen beginnen echter al ruim voor de zomer van 1939.

De officiële oprichtingswedstrijd speelt DWO tegen het katholieke TOGB uit Berkel en BSV (Brinkers Sportvereniging). In de competitie start DWO met twee seniorenelftallen, één A en één B-elftal. Op het veldje achter boer Koevoets aan de Zegwaartseweg vindt DWO het eerste thuishonk.

Op een veld waar op zondag de koeien grazen. Voor iedere thuiswedstrijd dus eerst aan de slag om de kleine melkfabrieken weg te voeren, de koeienvlaaien op te ruimen, de doelen te plaatsen en de netten op te hangen. Dan kan er gevoetbald worden. Als kleedhok fungeert een oude stal. Voor de wasbeurt na de wedstrijd kunnen de spelers terecht in de sloot langs het veld. In de winter dikwijls eerst even het ijs weghakken, maar wel erg gezellig allemaal. De eerste trainer is Niek Overduin.

Het trainerschap was destijds nog een niet betaalde baan. De man komt op de fiets uit Overschie en krijgt later dan ook een fietsvergoeding van f 3,50 per week.

Onderbreking tijdens Tweede Wereldoorlog
In 1940 breekt de Tweede Wereldoorlog uit. De competitie duurt tot 1942 en dan wordt het té gevaarlijk om te voetballen. Als je op het veld stond, liep je de kans om gedeporteerd te worden naar Duitsland om daar gedwongen arbeid uit te voeren voor de oorlogsindustrie. Heel wat jonge inwoners van Zoetermeer zijn in die periode tewerkgesteld in het Duitsland van Hitler. De herstart van DWO na de oorlog geschiedt met drie seniorenteams. De vereniging blijkt een grote aantrekkingskracht te hebben op de jeugd. De opbouw van een echte jeugdafdeling krijgt langzamerhand gestalte.

De groei van Zoetermeer dwingt tot een verhuizing naar het primitieve veld van boer Duynisveld aan de Voorweg. Later volgt het Vernèdepark en tenslotte de verkassing naar het huidige fraaie complex in het Westerpark.

Herinneringen
In het verleden zijn er dan ook nog wedstrijden die door leden van het eerste uur niet snel vergeten worden. Bijvoorbeeld de wedstrijden tegen het Haagse Sios, een vereniging van lorrenboeren. Met paard en wagen kwam de tegenstander uit Den Haag om aan de Voorweg te spelen. Voorop de bok stonden dan wel al enige kisten bier. Omtrent de uitslag van deze wedstrijden is niets meer bekend, maar het was wel altijd een feest om tegen die gasten te voetballen. In het vuur van een sportieve wedstrijd tegen TEDO kletsen de hoofden van een DWO-er en een TEDO-speler in een kopduel keihard tegen elkaar.

De DWO-er staat zo fris als een hoentje weer op. De speler van TEDO gaat op een brancard van het veld af en heeft een deel van de competitie via het clubblad in zijn verduisterde kamer gevolgd. Vele jaren later komen de DWO-er en de speler van TEDO elkaar tegen. Zegt de ex-TEDO-speler:"Man, ga weg. Als ik jou zie, krijg ik wéér barstende hoofdpijn."


ad_volvoniham-130x100ad_mulder_naai-130x100sponsor 130x100 blinkersponsor 150x120 mrtpad_w-van-den-heuvel-130x100ad_passendhypotheekadvies-130x100

Voetballen in Zoetermeer doe je bij DWO!